Beneficiile activitatilor voluntariatului pentru individ si comunitate

In data de 04 noiembrie 2014 s-a desfasurat workshop-ul cu tema ”Beneficiile activitatilor voluntariatului pentru individ si comunitate”, organizat de asociatia „Impact Trusesti”, in cadrul proiectului “Centru de voluntariat – resurse si oportunitati pentru comuna Trusesti, judetul Botosani”, finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Cei 25 de participanti reprezentanti ai institutiilor de invatamant, alte institutii, cetateni, voluntari, membri ai asociatiei si reprezentant Partener, au discutat despre voluntariat din perspectiva avantajelor pentru individ, comunitate si societate din punct de vedere al dezvoltarii personale, organizationale si comunitare.

Obiectivele workshop-ului “Beneficiile voluntariatului pentru individ si comunitate” au fost:

  • promovarea voluntariatului ca resursa care aduce valoare adaugata si beneficii la nivel individual si social,
  • informarea cu privire la noile reglementari legislative,
  • promovarea oportunitatii de implicare in activitatile propuse prin proiect,
  • facilitarea schimbului de idei si experiente.

Intalnirea a fost moderata de managerul de proiect, doamna Asandei Mihaela, si s-a bucurat de prezenta elevilor Liceului “Demostene Botez” Trusesti, a cadrelor didactice si a specialistilor in domeniu.

Evenimentul s-a desfasurat intr-un cadru informal, a combinat tehnica de discutie facilitata cu expunerea si stimularea networkingului prin lucru pe grupe mici, favorizand un grad crescut de interactiune, schimbul de opinii si impartasirea propriilor experiente.

Workshopul a debutat cu o scurta prezentare a specificului proiectului si al evenimentului. Agenda intalnirii a fost continuata de o expunere pe tema voluntariatului abordata din perspectiva delimitarilor conceptuale, a contextului istoric si a noutatilor legislative.

Pentru ca puterea exemplului si a unei experiente personale este mai valoroasa decat prezentarea unor informatii am oferit participantilor ocazia de a descoperi povestea unui tanar din comuna Trusesti care a valorificat experienta voluntariatului prin initierea impreuna cu alti tineri coordonati de asistent social Paduret Nechifor Ella-Loredana a unui proiect prin programul “Tineret in actiune”.

Domnul Paduret Nechifor Petru, coordonator al centrului de voluntariat, a vorbit despre obiectivele si activitatile care se vor derula, dar si despre perspectivele de continuare a acestora si dupa finalizarea proiectului. A evidentiat faptul ca in mediul rural voluntariatul este o resursa putin valorificata in ciuda faptului ca exista numeroase probleme care pot fi rezolvate prin astfel de actiuni.

Problema vizata prin acest proiect de implicare a voluntarilor o reprezinta copiii afectati de saracie cu risc de abandon scolar ca urmare a nivelului scazut al achizitiilor in ciclul primar.

In a doua parte a intalnirii s-a propus o aplicatie practica de lucru in echipe, participantii au identificat beneficiile voluntariatului.

Geanina Postolachi – Responsabil promovare