Despre noi

Pana in prezent Asociatia Impact Trusesti a desfasurat diverse activitati prin implicarea membrilor si a voluntarilor. Activitatile au fost sustinute din contributia membrilor Asociatiei si din obtinerea unor sponsorizari/donatii. Astfel am organizat o “Sezatoare intre traditie si modernism” care a reunit incepand cu luna septembrie 2012, persoane de toate varstele, de la copii pana la varstnici, dormici sa realizeze obiecte artizanale traditionale dar si unele moderniste obtinute prin diverse tehnici de actualitate. Sezatoarea a devenit pentru asociatie o activitate constanta deoarece ne dorim sa dezvoltam pe viitor un atelier de creatie in care sa producem obiecte artizanale si decorative hand-made si sa oferim astfel sansa unor persoane vulnerabile din comunitatea noastra sa se dezvolte personal si social.

La sfarsitul lunii septembrie, mai exact in data de 29 septembrie de Ziua educatiei non-formale un grup de copii din clasele I-VIII si un grup de adolescenti din Trusesti alaturi si de alte persoane din comuna au realizat obiecte decorative din materiale reciclabile, au experimentat tehnica quilling si tehnica origami, au crosetat si au cusut pe etamina. Evenimentul a fost organizat de Tina Turiceanu, membra a Asociatiei “IMPACT TRUSESTI”.

Initiativa acestei organizatii a venit din nevoia unei schimbari in bine si din preocuparea unora dintre membrii comunitatii de a realiza in comuna Trusesti si altfel de activitati: activitati de dezvoltare personala, activitati culturale si chiar diverse activitati care vin in sprijinul acelora dintre noi care sunt mai putin avantajati din diferite puncte de vedere (fie sunt bolnavi, fie isi traiesc batranetea in singuratate, fie se confrunta cu probleme de natura financiara, etc.).

In luna decembrie 2012, am organizat un atelier de creatie intitulat “Zambet si poveste de Craciun”, la care au participat un grup de copii cu varste diferite ce au creat in cadrul a doua intalniri felicitari prin tehnicile quilling si cea a servetelului, in scopul obtinerii unor fonduri pentru oferirea unor cadouri de Craciun, copiilor cu o situatie materiala precara din comuna Trusesti. Initiativa acestei actiuni a avut la baza principiul solidaritatii umane, copiii participanti la atelierul de creatie s-au gandit fiecare la un copil sarac, au descris prin ochii lor povestile triste de viata ale acestora si s-au implicat activ in realizarea felicitarilor. Prin desfasurarea acestei actiuni, participantii de la atelierul de creatie si Asociatia Impact Trusesti si-au implinit visul de a aduce zambete pe chipurile copiilor mai putin fericiti si a dovedit cu ajutorul sponsorului ca poate transforma, fie macar si ocazional, povestile triste de viata ale unor copii intr-o “poveste” frumoasa de Craciun.

In luna ianuarie 2013, asociatia a desfasurat activitatea intitulata “Cofetaria noastra” prin care un grup de 15 copii din Centrul de Plasament “Sfantul Nicolae” si 5 copii cu parinti plecati in strainatate si-au dezvoltat deprinderi practice pentru prepararea unui tort. S-au preparat 2 torturi sub indrumarea unei persoane cu experienta si au fost sarbatoriti copiii cu ziua de nastere in luna ianuarie. Scopul activitatii a fost de a dezvolta deprinderi practice in bucatarie copiilor care sunt lipsiti de atentia si grija parinteasca si care nu au trait niciodata o asemenea experienta si nu s-au bucurat de sarbatorirea unei zile de nastere ca intr-o familie. Participantii au fost foarte incintati de ceea ce au realizat si isi doresc sa repete astfel de activitati. In luna februarie 2013, asociatia a demarat Campania “2% PENTRU BUNICII NOSTRI” pentru ca orice contribuabil persoana fizica sa directioneze 2% din impozitul pe veniturile obtinute in anul precedent catre asociatia noastra. Aceasta optiune nu costa nimic iar daca nu este folosita, suma respectiva revine statului. Cu acesti bani, asociatia doreste dezvoltarea unor servicii sociale pentru varstnicii cu risc de marginalizare din comuna Trusesti.

In luna martie 2013, Asociatia “IMPACT TRUSESTI” a incheiat un contract de colaborare cu “Scoala Populara de Arte si Meseriii Botosani” in vederea sustinerii unui spectacol la Caminul Cultural Trusesti, fondurile obtinute din vanzarea biletelor vor intra in bugetul asociatiei si vor fi folositi pentru amenajarea spatiului intreprinderii sociale “Cuptorul de basm”.

Cel mai important proiect al Asociatiei este infiintarea unei intreprinderi sociale cu sprijinul Fundatiei SOROS ROMANIA ca beneficiar in proiectul RURES cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial al Dezvoltarii Resurselor Umane 2007-2013 Investeste in oameni. Activitatea intreprinderii sociale “Cuptorul de basm” se incadreaza in sfera alimentatiei publice, produsul finit realizat, painea, este un bun de subzistenta care se adreseaza populatiei din localitatea Trusesti si a localitatilor invecinate (Durnesti, Albesti, Dangeni). Intreprinderea sociala “Cuptorul de basm”, va produce si va comercializa produse de panificatie precum: paine, cozonaci, colaci, pandispan, placinte cu branza, mere, dovleac, sfecla rosie etc, coapte in cuptor cu lemne. Prin proiect au fost achizitionate echipamentele tehnice necesare ( cuptor, malaxor etc) si prin parteneriatul cu Primaria Trusesti am obtinut spatiul in care ne desfasuram activitatea.