Schimbarea pe care o putem produce doar împreuna

Ne dorim cu totii sa traim într-o comunitate prospera, alaturi de oameni fericiti, unde valori ca egalitate, dreptate sociala si bunastare sa reprezinte nu doar principii ci realitati concrete, palpabile. Fiecare dintre noi aderam imediat si neconditionat la ideea de altruism, generozitate, voluntariat dar foarte putini sunt dispusi sa-si rezerve timp si sa investeasca energie pentru a sprijini în mod practic si pe termen lung o cauza umanitara, un proiect social, o organizatie sau un grup de initiativa locala.

Da, recunoastem nevoia de schimbare, ba chiar ne manifestam dezaprobarea fata de indiferenta autoritatilor dar impulsul de a actiona se atenueaza odata ce ne încoltesc în minte o serie de întrebari „cine profita de fapt?”, „ de ce sa fac eu munca pentru care altii sunt platiti/ responsabili?”, „care e smecheria?”, „de ce sa îmi pierd timpul?”, „poate ca si eu ma situez în categoria persoanelor vulnerabile si defavorizate, pe mine cine ma ajuta sau cine m-a ajutat?”.

Aceste întrebari sunt cu siguranta legitime, am întâlnit adesea sau macar am auzit de institutii si organizatii care au folosit resursele ( umane, materiale, financiare) într-un mod cel putin discutabil ( încalcând principii etice, proiecte care nu raspund unor nevoi reale, cu impact redus asupra grupului tinta, proiecte care nu si-au îndeplinit obiectivele si angajamentele asumate etc.).

Nu putem nega existenta unor asemenea exemple negative dar este vital pentru noi, ca societate civila sa promovam bunele practici, munca si rezultatele obtinute de ONG-uri care au reusit sa rezolve multe probleme sociale, sa ofere servicii de calitate, sa sprijine copii, tineri si batrâni aflati în situatii de risc, sa militeze pentru un drept, pentru o cauza, pentru o schimbare.

Cu siguranta vrem sa facem parte din categoria organizatiilor care contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea comunitatii si la îmbunatatirea vietii celor care traverseaza o perioada de criza prin furnizarea unor servicii sociale si educative consistente, valoroase si cu potential ridicat de a produce o un progres vizibil, durabil si stabil.

Daca analizam critic modul în care societatea raspunde nevoilor grupurilor vulnerabile putem constata unele deficiente: lipsa transparentei, abordarea secventiala, excluderea unor categorii sociale, absenta specialistilor si  a serviciilor sociale  mai ales în mediul rural, favorizarea dependentei de ajutoarele sociale, insuficienta promovare a parteneriatelor, interventii singulare, necorelate si ineficiente.

Din experienta noastra am constatat ca raspunsul la astfel de provocari nu se limiteaza la rezolvarea constrângerilor financiare ci reclama o abordare globala si participativa prin consolidarea dialogului între principalii actori si implicarea întregii comunitati. Problema sociala ne apartine noua tuturor si chiar daca nu suntem perfect constienti de acest lucru ea ne afecteaza în egala masura.

Ce legatura este între mine si batrânul ramas singur, între mine si adolescentul care abandoneaza scoala, între mine si tânarul care nu reuseste sa se integreze pe piata muncii, între mine si copilul care este disciplinat cu asprime si violenta? Am putea oferi o gama variata de posibile raspunsuri dar cel mai plin de continut este raspunsul individual în care ne regasim si ne poate motiva sa actionam. În acest sens lansam o invitatie catre cei care vor sa contribuie la binele celorlalti, care doresc sa dea un sens cuvintelor “ajutor”si “binefacere”,  care împartasesc crezul nostru acela de a produce valoare si schimbare pozitiva.

Suntem convinsi ca efortul si munca vor fi rasplatite si ca voluntariatul genereaza oportunitati ( de comunicare, dezvoltare, învatare) în primul rând pentru cei care îl practica.  Fiecare proiect implementat ne-a demonstrat ca problemele sociale sunt mult mai complexe decât par si am descoperit tot mai multe cazuri, copii, tineri, batrâni care au nevoie de ajutor.

Si am mai descoperit ceva mult mai important anume ca nu putem singuri sa raspundem acestor nevoi. De aceea echipa noastra asteapta sa i se alature noi colegi, colaboratori si parteneri, oameni inimosi si dornici sa participe la efortul de a îndrepta lucrurile. În ciuda faptului ca realizarile noastre de pâna acum sunt o picatura într-un ocean de probleme stim ca se poate, ca suntem pe drumul cel bun, ca avem nevoie de ajutor si ca împreuna putem face mai mult pentru noi si pentru ceilalti.

Asistent social: Asandei Florina-Mihaela