Teambuilding la Centrul de voluntariat din comuna Trusesti, judetul Botosani

Asociatia “Impact Trusesti” a fost infiintata in data de 28.08.2012 in comuna Trusesti, judetul Botosani cu scopul de a imbunatati nivelul de trai si educatie a persoanelor vulnerabile (copii, tineri, adulti, persoane varstnice), indiferent de sex, origine, etnie, convingeri si care se afla in orice forma de dificultate  (economica, sociala, familiala, etc.),  prin combaterea saraciei, incluziune sociala si dezvoltarea durabila a comunitatii, cat si stimularea si transpunerea in practica a conceptului de economie sociala, in vederea atingerii interesului comunitar.

Scopului propus in cadrul asociatiei s-a materializat prin derularea  de proiecte realizate prin implicarea voluntara a cetatenilor din comunitate.

Din luna mai 2014 Asociatia “Impact Trusesti” implementeaza proiectul “Centru de voluntariat – resurse si oportunitati pentru comuna Trusesti, judetul Botosani” finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadru Fondului ONG in Romania, in parteneriat cu Primaria Comunei Trusesti.

In perioada 15 mai 2015 – 17 mai 2015 in cadrul proiectului s-a desfasurat activitatea ”Team Building-Voluntariat: implicare, daruire, pasi spre viitor”.

Sesiunile de formare au avut urmatoarele obiective:

  1. Lucru în echipa si managementul comunicarii eficiente
  2. Dezvoltare organizatorica
  3. Aplicabilitatea metodelor de educatie nonformala  la nivelul grupului de lucru
  4. Mangementul comunicarii asertive
  5. Managementul timpului

In prima etapa a cursului au fost identificate urmatoarele nevoi ale voluntarilor: nevoia de apartenenta la un ONG mai bine dezvoltat organizatoric, lipsa unei echipe mai bine organizate, lipsa activitatilor alternative de petrecere a timpului liber si lipsa oportunitatilor, lipsa informarii legate de importanta voluntariatului pentru dezvoltarea unor competente si abilitati (comunicare, lucru în echipa etc),  nevoia de orientare vocationala si de clarificare a perspectivelor tinerilor. Sesiunea de formare a avut un impact pozitiv asupra voluntarilor si a grupului tinta, iar  prin tema aleasa s-a raspuns nevoilor voluntarilor.

Beneficiile la finalul teambildingului au fost: imbunatatirea comunicarii intre membrii echipei,  cresterea gradului de responsabilitate, dezvoltarea increderii de sine si a abilitatilor de rezolvare a conflictelor, incurajarea spiritului de leadership.

Desfasurarea activitatii ”Team Building-Voluntariat: implicare, daruire, pasi spre viitor” a adus beneficii atat voluntarilor cat si organizatiei prin faptul ca a contribuit la cresterea motivatiei voluntarilor de a se implica in activitati de voluntariat.